Mania =o)
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Temat postu: Na dobry początek - podstawowe pojęcia |
|
|
Witam!
Na początku kilka słów wprowadzenia i definicji, które pozwolą wszystkim odwiedzającym nasze forum poznanie tematów, które będziemy tu poruszać. Zacznijmy od tych najbardziej podstawowych pojęć, czyli Dietetyki, Dietetyka i Diety.
Dietetyka jest nauką zajmującą się zasadami racjonalnego odżywiania człowieka i propagowaniem tych zasad. Łączy wiedzę takich nauk jak: biologia, biochemia, fizjologia i patofizjologia, medycyna kliniczna, higiena, profilaktyka zdrowia, technologia żywności i techniki przyrządzania pożywienia. Służy ludziom zdrowym, chcącym zdrowo się odżywiać, ale także ludziom chorym, gdzie pełni znaczącą rolę w procesie leczenia wielu schorzeń takich jak alergie, cukrzyca, zapalenia stawów, choroby układu krążenia. Czasami wystarcza do opanowania pewnych niedyspozycji organizmu, innym razem jest elementem wspierającym leczenie farmakologiczne.
Dietetyk (pochodzi od francuskiego słowa diététique, łacińskiego diaetetica i greckiego daita) to specjalista skupiający się na badaniu produktów żywnościowych, planowaniu, nadzorowaniu i stosowaniu na podstawach naukowych żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludności. Dietetyk zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.
Z KSIĄŻKI PAWŁA HEBDY I JERZEGO MADEJSKIEGO "ZAWÓD Z PASJĄ", WYD. "PARK" :
<<Dawniej i dziś
Tradycje dietetyki - mimo że długie - nie znaczą, że istnieje kierunek studiów o takiej nazwie. Nie ma dietetyki jako kierunku, jest jedynie specjalność w obrębie bądź to zdrowia publicznego (na akademiach medycznych), bądź technologii żywienia (w ramach akademii rolniczych). Studia różnią się nie tylko otrzymywanymi dyplomami (na akademiach medycznych jest to dyplom magistra, na rolniczych - dyplom inżyniera), ale i profilem nabytej wiedzy.
Wkrótce zawód dietetyka zostanie uznany za profesję medyczną. Jego przyszłość na terytorium krajów Unii jest więc zagwarantowana, ponieważ stosowne przepisy przewidują obowiązkowe zatrudnienie dietetyków w określonych instytucjach.
Na razie dietetycy muszą stawić czoło przeciwnościom i opinii, że ich praca nie jest koniecznie potrzebna. >>
Dieta to system odżywiania, z ustaleniem ilości i jakości pokarmów, dostosowany do potrzeb organizmu.
Może być zalecona przez lekarza z powodów zdrowotnych, w celu zrównoważenia, ograniczenia lub zwiększenia pewnych substancji odżywczych. Ale trzeba wiedzieć, że dieta to nie tylko (jak nam się często wydaje) jakiś specjalny, rygorystyczny, narzucony plan żywienia, ale każdy sposób odżywiania, jaki każdy z nas posiada. Czasem dobry, czasem zły, ale zawsze jest to rodzaj diety.
Dieta zdrowego człowieka, nazywana jest normalną lub żywieniem podstawowym. Powinno zapewniać ono organizmowi dostateczną ilość białek, tłuszczów i węglowodanów, węglowodanów także składników mineralnych oraz witamin. Ponadto daje taką ilość energii, jaka odpowiada poziomowi aktywności daje osoby, jej wiekowi, płci, charakterowi pracy itp.
Post został pochwalony 0 razy
|
|