Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) |
|
|
Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Dzielimy na:
-Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe(WNKT)
-Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe(JNKT)
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone(WNKT)
Zaliczamy do nich Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe(NNKT) potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, podnoszą w organiźmie poziom "dobrego" cholesterolu-HDL, co skutkuje obniżeniem "złego" cholesterolu- LDL.
NNKT dzielimy na dwie rodziny: omega-3 i omega-6
NAJLEPSZE ŹRÓDŁA WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
WKT w g/100g produktu
Olej słonecznikowy 65
Olej sojowy 62
Orzechy włoskie 41
Olej rzepakowy31
Pestki słonecznika 29
Mak 25
Pestki dyni, sezam 21
Orzechy arachidowe 15
Migdały 11
Oliwa z oliwek 11
Omega-3 ich rola i źródła:
Głównym źródłem są ryby-spożywane minimum 2 x w tygodniu odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia:
-obniżają LDL cholesterolu oraz trójglicerydy w surowicy krwi, (ich nadmiar związany jest z rozwojem miażdżycy)
-nieznacznie obniżają ciśnienie tętnicze
-zapobiegają one arytmii, czyli nieregularnemu biciu serca
-zmniejszają agregację płytek krwi (zmniejszając ryzyko powstania zakrzepów i tworzenia się blaszek miażdżycowych)
-regulują przebieg procesów zapalnych w ścianach naczyń krwionośnych
Spożywanie omega-3 zmniejsza ryzyko zgonu po przebytym zawale mięśnia sercowego i nagłej śmierci w wyniku zatrzymania krążenia oraz obniża liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia o około 30%.
Wywierają również wpływ na odpowiedz immunologiczną, hamują autoagresje organizmu,
zalecane dla kobiet w ciąży- korzystnie wpływają na rozwój płodu,
inne żródła omega -3 to:
zielone warzywa liściaste
oleje roślinne (z siemienia lnianego, rzepaku, soi) spożywane na zimno.
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu
Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4
Śledź atlantycki, marynowany 1.2
Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4
Halibut smażony, wędzony 0.4
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5
Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3
Źródło: USDA Nutrient Database for Standard Reference
Omega-6 ich rola i źródła
Głównym źródłem są nasiona kukurydzy, bawełny, słonecznika i soi, a także wiesiołka, ogórecznika oraz czarnej porzeczki.
-są niezbędnymi składnikami struktury każdej błony komórkowej, oraz źródłem substancji zwanych prostaglandynami, w tym prostacykliny wykazującej działanie przeciwmiażdżycowe
Stosunek omega-6 do omega-3 w naszej diecie powinien wahać się w granicach od 5:1 do 3:1.
Spożywanie produktów bogatych w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe jest konieczne gdyż nie są one syntetyzowane w naszym organiźmie. W wielu krajach stosuje się ekstrahowane tłuszcze rybne jako dodatki do produkcji margaryn, przetworów mlecznych, pieczywa, herbatników, napojów mlecznych oraz niektórych nektarów i soków.Proponujemy wybierać produkty z wiekszą zaratościa NNKT.
Nazwy na które powinniśmy zwracać uwagę
a-linolenowy (omega-3),
dokozaheksaenowy (omega-3),
eikozapentaenowy (omega-3)
linolowy (omega-6),
c-linolenowy (omega-6),
arachidonowy (omega-6),
Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe(JNKT)
w przeciwieństwie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są syntetyzowane w organiźmie, jednak w niewielkich ilościach wiec niezbędny jest ich dowóz z pożywienia .
Najlepszym źródłem JNKT jest oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy, niezwykle bogata w JNKT jest dieta śródziemnomorska*.
Tłuszcze te stosujemy w profilaktyce miażdżycy gdyż obniżają cholesterol oraz frakcje LDL w surowicy krwi.
*Nazwa sposobu żywienia zwyczajowego dla krajów na Południu Europy "Dieta śródziemnomorska" pojawiło się dopiero w 1977 roku w trakcie obrad komisji zdrowia amerykańskiego senatu.
Przedstawiono wtedy wyniki badań, które pokazały, że jest to wyjątkowo korzystny dla zdrowia model żywienia. W śródziemnomorskiej kuchni dominują warzywa, owoce morza, ryby, pełnoziarniste pieczywo, sery. Natomiast mało jest czerwonego mięsa.
NAJLEPSZE ŹRÓDŁA JEDNONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
(JNKT) w g/100g produktu
Oliwa z oliwek 70
Olej rzepakowy 58
Orzechy laskowe 49
Smalec 44
Masło roślinne 36
Migdały 34
Orzechy pistacjowe 33
Orzechy nerkowca 32
Post został pochwalony 0 razy
|
|