Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 


Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Dietetyka? Dieta? Dietetyk? a co to :)? Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Wto 18:23, 28 Mar 2006
Autor Wiadomość
Ciupa
Starszy szeregowy



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

Temat postu: Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)

Nienasycone Kwasy Tłuszczowe Dzielimy na:
-Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe(WNKT)
-Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe(JNKT)


Kwasy tłuszczowe wielonienasycone(WNKT)

Zaliczamy do nich Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe(NNKT) potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, podnoszą w organiźmie poziom "dobrego" cholesterolu-HDL, co skutkuje obniżeniem "złego" cholesterolu- LDL.
NNKT dzielimy na dwie rodziny: omega-3 i omega-6

NAJLEPSZE ŹRÓDŁA WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
WKT w g/100g produktu


Olej słonecznikowy 65
Olej sojowy 62
Orzechy włoskie 41
Olej rzepakowy31
Pestki słonecznika 29
Mak 25
Pestki dyni, sezam 21
Orzechy arachidowe 15
Migdały 11
Oliwa z oliwek 11



Omega-3
ich rola i źródła:

Głównym źródłem są ryby-spożywane minimum 2 x w tygodniu odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia:

-obniżają LDL cholesterolu oraz trójglicerydy w surowicy krwi, (ich nadmiar związany jest z rozwojem miażdżycy)
-nieznacznie obniżają ciśnienie tętnicze
-zapobiegają one arytmii, czyli nieregularnemu biciu serca
-zmniejszają agregację płytek krwi (zmniejszając ryzyko powstania zakrzepów i tworzenia się blaszek miażdżycowych)
-regulują przebieg procesów zapalnych w ścianach naczyń krwionośnych

Spożywanie omega-3 zmniejsza ryzyko zgonu po przebytym zawale mięśnia sercowego i nagłej śmierci w wyniku zatrzymania krążenia oraz obniża liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia o około 30%.

Wywierają również wpływ na odpowiedz immunologiczną, hamują autoagresje organizmu,

zalecane dla kobiet w ciąży- korzystnie wpływają na rozwój płodu,

inne żródła omega -3 to:
zielone warzywa liściaste
oleje roślinne (z siemienia lnianego, rzepaku, soi) spożywane na zimno.

Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu

Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8
Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4
Śledź atlantycki, marynowany 1.2
Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0
Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7
Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4
Halibut smażony, wędzony 0.4
Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone 0.5
Krewetki parowane, mieszane gatunki 0.3
Źródło: USDA Nutrient Database for Standard Reference








Omega-6 ich rola i źródła

Głównym źródłem są nasiona kukurydzy, bawełny, słonecznika i soi, a także wiesiołka, ogórecznika oraz czarnej porzeczki.

-są niezbędnymi składnikami struktury każdej błony komórkowej, oraz źródłem substancji zwanych prostaglandynami, w tym prostacykliny wykazującej działanie przeciwmiażdżycowe

Stosunek omega-6 do omega-3 w naszej diecie powinien wahać się w granicach od 5:1 do 3:1.

Spożywanie produktów bogatych w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe jest konieczne gdyż nie są one syntetyzowane w naszym organiźmie. W wielu krajach stosuje się ekstrahowane tłuszcze rybne jako dodatki do produkcji margaryn, przetworów mlecznych, pieczywa, herbatników, napojów mlecznych oraz niektórych nektarów i soków.Proponujemy wybierać produkty z wiekszą zaratościa NNKT.

Nazwy na które powinniśmy zwracać uwagę

a-linolenowy (omega-3),
dokozaheksaenowy (omega-3),
eikozapentaenowy (omega-3)
linolowy (omega-6),
c-linolenowy (omega-6),
arachidonowy (omega-6),





Jednonienasycone Kwasy Tłuszczowe(JNKT)
w przeciwieństwie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są syntetyzowane w organiźmie, jednak w niewielkich ilościach wiec niezbędny jest ich dowóz z pożywienia .
Najlepszym źródłem JNKT jest oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy, niezwykle bogata w JNKT jest dieta śródziemnomorska*.
Tłuszcze te stosujemy w profilaktyce miażdżycy gdyż obniżają cholesterol oraz frakcje LDL w surowicy krwi.



*Nazwa sposobu żywienia zwyczajowego dla krajów na Południu Europy "Dieta śródziemnomorska" pojawiło się dopiero w 1977 roku w trakcie obrad komisji zdrowia amerykańskiego senatu.
Przedstawiono wtedy wyniki badań, które pokazały, że jest to wyjątkowo korzystny dla zdrowia model żywienia. W śródziemnomorskiej kuchni dominują warzywa, owoce morza, ryby, pełnoziarniste pieczywo, sery. Natomiast mało jest czerwonego mięsa.

NAJLEPSZE ŹRÓDŁA JEDNONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
(JNKT) w g/100g produktu


Oliwa z oliwek 70
Olej rzepakowy 58
Orzechy laskowe 49
Smalec 44
Masło roślinne 36
Migdały 34
Orzechy pistacjowe 33
Orzechy nerkowca 32


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Pon 17:39, 17 Wrz 2007
Autor Wiadomość
Matti
Noobie ;)



Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

Temat postu:

Pod warunkiem że są to oleje zimnotłoczone inaczej bo bomba wolnych rodników a takze tłuszczy trans.

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin