Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 

Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Diety grupowe 2a.Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Wto 20:43, 28 Mar 2006
Autor Wiadomość
Ciupa
Starszy szeregowy



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

Temat postu: 2a.Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu jest oparta na zasadach diety łatwo strawnej, modyfikujemy jednak podaż tłuszczu.Stosujemy ja zarówno w stanach ostrych jak i przewlekłych, pamiętając, że dietę należy dostosowywać indywidualnie do jednostki chorobowej.

1.zastosowanie diety:

-przewlekłe zapalenie wątroby, marskość,
-przewlekłe zapalenie trzustki,
-przewlekłe zapalenie przewodu żółciowego i dróg żółciowych,
-kamica pęcherzyka żółciowego
-wrzodziejące zapalenie jelita grubego-okres zaostrzenia choroby,

2.Cel diety:

Celem diety jest oszczędzanie chorobowo zmienionego narządu, przez zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej. Istotne jest zapobieganie stanom niewydolności wyżej wymienionych narządów oraz łagodzenie i zapobieganie dolegliwością bólowym. Przy planowaniu diety nie można pominąć dolegliwości współtowarzyszących.

3.Zasady diety:

-ograniczenie podaży tłuszczu - tłuszcze zwiększajac aktywność wydzielniczą trzustki,
-ograniczenie produktów zasobnych w błonnik - pobudzając pecherzyk żółciowy do skurczów,

http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=43

-ograniczenie produktów zasobnych w cholesterol,

Podaż energii:
dostosowana w zależności od należnej masy ciała
-przy otyłości zmniejszamy podaż energii,
-przy niedożywieniu zwiększamy podaż energii,
-przy prawidłowej masie ciała podajemy ok.2200kcal

Podaż tłuszczu:
- ograniczamy o 50% w stosunku do diety łatwo strawnej co daje- 30-50 gram/dobę,
Przy tak niskiej podaży tłuszczu zwracamy szczególna uwagę na to aby pochodził on z pożywienia pełnowartościowego-produkty białkowe chude:
chude mleko, jogurty z obniżoną zawartością tłuszczu, chude mięsa, wędliny i ryby),
należy eliminować produkty wysoko tłuszczowe takie jak:
słonina, boczek, łój, śmietana, tłuste mięsa i wędliny, tłuste morskie ryby,

Tłuszcze widoczne dozwolone są w ilości nie większej niż 20-30 gram/dobę, podawane na surowo do potraw lub smarowania pieczywa.

Tłuszcze dozwolone to:
-olej(słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, bezerukowy,kukurydziany) , oliwa z oliwek-10-20g
-masło lub margaryna miękka kubkowa - 15g

Podaż białka:
ulega modyfikacji w zależności od wydolności narządów:
-okres wydolności - 80-85g/dobę
-okres niewydolności (wątroba, trzustka) - 20-30 g/dobę

podaż węglowodanów :
375-380 g/dobę uzupełniając wartość energetyczną diety, najlepiej tolerowane są węglowodany złożone (np.produkty zbożowe, ziemniaki )

Podaż błonnika:
ograniczamy <25 g/dobę
-wykluczamy - grube kasze, pieczywo razowe,
-eliminujemy surowe warzywa i owoce

WARZYW I OWOCÓW NIE NALEŻY PODAWAĆ W POSTACI SUROWEJ!!

Dużą rolę odgrywa odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych, ze względu na ograniczona podaż tłuszczu mogą wystąpić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A,D,E,K, również gotowanie warzyw i owoców powoduje znaczne straty witamin i składników mineralnych. Przy chorobach przewodu pokarmowego należy liczyć się z wystąpieniem biegunek czy też upośledzonym wchłanianiem w jelitach co staje się kolejnym czynnikiem prowadzącym do niedoborów.

Należy pamiętać, że suplementację diety można rozpocząć dopiero po skonsultowaniu sie z dietetykiem!!

Uwagi technologiczne:

1.Gotowanie:

-gotujemy na wodzie lub parze,
-pieczemy w folii lub pergaminie,
-dusimy-bez obsmażania,

2.Zagęszczanie:


-zawiesiny-mąka z wodą, mąka z mlekiem,
-białkiem jaja,
-podprawa zacierana,
-zamiast śmietanki stosujemy odtłuszczone mleko w proszku,

3.Zupy i sosy:

-przygotowane na wywarach jarskich,
-zalecane zupy przecierane, zupy kremy,

4.Warzywa i owoce :

-poddajemy obróbce termicznej , rozdrabnianiu, przecieraniu oraz w postaci w postaci soków, musów, zup kremów, koktajli mleczno – owocowych, mleczno- warzywnych,
-eliminujemy nasiona roślin strączkowych , ogórki, brukiew, sałatki i warzywa z majonezem i musztardą, oraz marynowane i solone z owoców nie podajemy podajemy pestkowych,

5.Napoje:

Podajemy między posiłkami - wodę mineralną, herbaty ziołowe, rozcieńczone soki owocowe oraz warzywne , kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem - pamiętając o umiarkowanej temperaturze , gorące oraz zimne napoje i potrawy pobudzają pęcherzyk żółciowy do skurczów

Najlepiej spożywać 5 niewielkich objętościowo posiłków w ciągu dnia, potrawy podajemy w temperaturze aby nie drażnić zmienionych chorobowo narządów.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin