Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 


Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Różne inne niezidentyfikowane :P Alergie pokarmowe u dzieci w wieku 4-6 lat.
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Wto 20:42, 18 Kwi 2006
Autor Wiadomość
Ciupa
Starszy szeregowy



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

Temat postu: Alergie pokarmowe u dzieci w wieku 4-6 lat.

Alergie pokarmowe u dzieci w wieku 4-6 lat.

Alergia pokarmowa

- niepożądana reakcja mechanizmu odpornościowego wywołana przez produkt spożywczy

Awersja pokarmowa

- reakcja o podłożu psychologicznym wywoływana rozpoznaniem wyglądu, zapachu lub smaku produktu spożywczego. Nie występuje, jeśli produkt jest w postaci zamaskowanej

Nietolerancja pokarmowa

- nieimmunologiczna reakcja wywołana przez produkt spożywczy, bez udziału czynnika psychologicznego. Wywołana niedoborem enzymu, efektem farmakologicznym lub etiologii nieznanej (idiopatyczna)

Niepożądane reakcje pokarmowe zgodnie z podziałem przyjętym przez Europejską Akademię Alergologów i Immunologów z 1995 roku dzieli się na :

a) toksyczne:
-zanieczyszczenia spożywanego pokarmu,
-grzyby,
-powstające w trakcie procesów przetwórczych (nitrozoaminy),
-stanowiące dodatki i konserwanty żywnościowe,
-substancje poprawiające smak, zapach pokarmów (metadwusiarczan sodu, glutaminian sodu, pochodne kwasu benzoesowego),
-bakteryjne:laseczka tężca, pałeczka salmonelli,

nietoksyczne:
wśród nich wyróżniamy trzy grupy:
-alergie, czyli reakcje immunologiczne,
-pseudoalergie,
-nietolerancje pokarmowe,

Alergie pokarmowe są sprawą dotyczącą głównie małych dzieci, większość jest diagnozowana do 3 roku życia. Najczęściej pojawiają się w 3 miesiącu życia gdy matka poza własnym pokarmem zaczyna stosować mieszanki spożywcze (zdarzają się również wcześniej gdy dziecko nie jest karmione piersią, bądź gdy alergen przejdzie z pokarmem matki ).
Często alergia po 3-4 roku życia ustępuje gdyż dzieci nabywają tolerancji na alergeny, jednak nie zawsze.

Najczęstsze alergeny :


1. mleko krowie, produkty mleczne (ser żółty ), preparaty mleka – u pacjentów uczulonych na białko mleka wskutek reakcji krzyżowych może dojść do uczulenia po spożyciu mięsa (cielęciny, wołowiny)
2. owoce (np: owoce cytrusowe, truskawki, jabłka, morele, śliwki, wiśnie, czereśnie )
3. warzywa (np: seler, marchew, ziemniaki, pomidory )
4. soja
5. jaja – silnym alergenem jest białko,
6. skorupiaki (krewetki, kraby, homary i raki)
7. migdały, nasiona sezamu, orzechy ziemne, orzechy włoskie, laskowe i brazylijskie
8. ryby – tuńczyk, łosoś, śledź, makrela, obróbka termiczna zmniejsza antygenowość ryb ( konserwy rybne ),
9. pszenica i inne zboża - alergia na gluten
10. czekolada, kakao,
11. miód,
12. dodatki
- siarczyny, benzoesany, parabeny, glutaminian sodu, barwniki, BHA, BHT
13. leki ,
14.metale ciężkie znajdujące się w żywności,



Objawy alergii pokarmowej:

. ze strony skóry : atopowe zapalenie skóry (egzema), pokrzywka, obrzęk naczyniowo ruchowy,

. ze strony przewodu pokarmowego : nudności, biegunka, wymioty, orzę i swędzenie warg oraz błony śluzowej jamy ustnej, kolka, zanik kosmków jelitowych, zapalenie jelita grubego, zapalenie przełyku,

. ze strony układu oddechowego : przewlekły nieżyt błon śluzowych nosa, kaszel, obrzęk krtani, nawracające zapalenie płuc, astma oskrzelowa dychawica oskrzelowa)

. ze strony układu sercowo naczyniowego :
obniżone stężenie białka w osoczu krwi, niedokrwistość , zwiększona liczba granulocytów kwasochłonnych,

. zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego : zaburzenia snu, migrena, rozchwianie emocjonalne, depresja, otępienie, rozdrażnienie, nadpobudliwość,
ból i zawroty głowy,

.wstrząs anafilaktyczny :
spadek ciśnienia krwi, zaburzenia krążenia, skurcz oskrzeli, pokrzywka, może doprowadzić do zgonu,


Rozpoznanie alergii pokarmowych:

. Wywiad ,
. Dziennik dietetyczny,
. Dieta eliminacyjna ( ma zastosowanie nie tylko diagnostyczne ale również lecznicze),
. Testy skórne,
. Oznaczanie przeciwciał swoistych w surowicy IgE,
. Testy uwalniania histaminy z bazofilów (granulocytów),
. Test uwalniania histaminy z mastocytów błony śluzowej żołądka,
. Próba prowokacji alergenowej,
. Biopsja jelita,

Prowadząc wywiad szczególną uwagę zwracamy na :

. Jakie produkty podejrzewa się o powstanie alergii ,
. Po jakich produktach objawy choroby się zaostrzają ,
. Jakie ilości produktów wywołujących objawy są spożywane,
. Jaki jest odstęp czasowy między spożyciem tych produktów a wystąpieniem objawów,
. Opis i powtarzalność objawów,
. Czy występują jakieś dodatkowe okoliczności, (np.: wysiłek fizyczny ) wpływające na rozwój choroby,
. Czas ostatniego epizodu reakcji na pokarm,


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Sob 5:25, 05 Maj 2007
Autor Wiadomość
Encetenjoab
Noobie ;)



Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin