Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: Alergie pokarmowe u dzieci w wieku 4-6 lat. |
|
|
Alergie pokarmowe u dzieci w wieku 4-6 lat.
Alergia pokarmowa
- niepożądana reakcja mechanizmu odpornościowego wywołana przez produkt spożywczy
Awersja pokarmowa
- reakcja o podłożu psychologicznym wywoływana rozpoznaniem wyglądu, zapachu lub smaku produktu spożywczego. Nie występuje, jeśli produkt jest w postaci zamaskowanej
Nietolerancja pokarmowa
- nieimmunologiczna reakcja wywołana przez produkt spożywczy, bez udziału czynnika psychologicznego. Wywołana niedoborem enzymu, efektem farmakologicznym lub etiologii nieznanej (idiopatyczna)
Niepożądane reakcje pokarmowe zgodnie z podziałem przyjętym przez Europejską Akademię Alergologów i Immunologów z 1995 roku dzieli się na :
a) toksyczne:
-zanieczyszczenia spożywanego pokarmu,
-grzyby,
-powstające w trakcie procesów przetwórczych (nitrozoaminy),
-stanowiące dodatki i konserwanty żywnościowe,
-substancje poprawiające smak, zapach pokarmów (metadwusiarczan sodu, glutaminian sodu, pochodne kwasu benzoesowego),
-bakteryjne:laseczka tężca, pałeczka salmonelli,
nietoksyczne:
wśród nich wyróżniamy trzy grupy:
-alergie, czyli reakcje immunologiczne,
-pseudoalergie,
-nietolerancje pokarmowe,
Alergie pokarmowe są sprawą dotyczącą głównie małych dzieci, większość jest diagnozowana do 3 roku życia. Najczęściej pojawiają się w 3 miesiącu życia gdy matka poza własnym pokarmem zaczyna stosować mieszanki spożywcze (zdarzają się również wcześniej gdy dziecko nie jest karmione piersią, bądź gdy alergen przejdzie z pokarmem matki ).
Często alergia po 3-4 roku życia ustępuje gdyż dzieci nabywają tolerancji na alergeny, jednak nie zawsze.
Najczęstsze alergeny :
1. mleko krowie, produkty mleczne (ser żółty ), preparaty mleka – u pacjentów uczulonych na białko mleka wskutek reakcji krzyżowych może dojść do uczulenia po spożyciu mięsa (cielęciny, wołowiny)
2. owoce (np: owoce cytrusowe, truskawki, jabłka, morele, śliwki, wiśnie, czereśnie )
3. warzywa (np: seler, marchew, ziemniaki, pomidory )
4. soja
5. jaja – silnym alergenem jest białko,
6. skorupiaki (krewetki, kraby, homary i raki)
7. migdały, nasiona sezamu, orzechy ziemne, orzechy włoskie, laskowe i brazylijskie
8. ryby – tuńczyk, łosoś, śledź, makrela, obróbka termiczna zmniejsza antygenowość ryb ( konserwy rybne ),
9. pszenica i inne zboża - alergia na gluten
10. czekolada, kakao,
11. miód,
12. dodatki - siarczyny, benzoesany, parabeny, glutaminian sodu, barwniki, BHA, BHT
13. leki ,
14.metale ciężkie znajdujące się w żywności,
Objawy alergii pokarmowej:
. ze strony skóry : atopowe zapalenie skóry (egzema), pokrzywka, obrzęk naczyniowo ruchowy,
. ze strony przewodu pokarmowego : nudności, biegunka, wymioty, orzę i swędzenie warg oraz błony śluzowej jamy ustnej, kolka, zanik kosmków jelitowych, zapalenie jelita grubego, zapalenie przełyku,
. ze strony układu oddechowego : przewlekły nieżyt błon śluzowych nosa, kaszel, obrzęk krtani, nawracające zapalenie płuc, astma oskrzelowa dychawica oskrzelowa)
. ze strony układu sercowo naczyniowego : obniżone stężenie białka w osoczu krwi, niedokrwistość , zwiększona liczba granulocytów kwasochłonnych,
. zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego : zaburzenia snu, migrena, rozchwianie emocjonalne, depresja, otępienie, rozdrażnienie, nadpobudliwość,
ból i zawroty głowy,
.wstrząs anafilaktyczny : spadek ciśnienia krwi, zaburzenia krążenia, skurcz oskrzeli, pokrzywka, może doprowadzić do zgonu,
Rozpoznanie alergii pokarmowych:
. Wywiad ,
. Dziennik dietetyczny,
. Dieta eliminacyjna ( ma zastosowanie nie tylko diagnostyczne ale również lecznicze),
. Testy skórne,
. Oznaczanie przeciwciał swoistych w surowicy IgE,
. Testy uwalniania histaminy z bazofilów (granulocytów),
. Test uwalniania histaminy z mastocytów błony śluzowej żołądka,
. Próba prowokacji alergenowej,
. Biopsja jelita,
Prowadząc wywiad szczególną uwagę zwracamy na :
. Jakie produkty podejrzewa się o powstanie alergii ,
. Po jakich produktach objawy choroby się zaostrzają ,
. Jakie ilości produktów wywołujących objawy są spożywane,
. Jaki jest odstęp czasowy między spożyciem tych produktów a wystąpieniem objawów,
. Opis i powtarzalność objawów,
. Czy występują jakieś dodatkowe okoliczności, (np.: wysiłek fizyczny ) wpływające na rozwój choroby,
. Czas ostatniego epizodu reakcji na pokarm,
Post został pochwalony 0 razy
|
|