Mania =o)
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Temat postu: 1. Żywienie podstawowe |
|
|
ŻYWIENIE POSTAWOWE – inaczej zwane dietą podstawową, stosowane jest u osób przebywających w szpitalach lub innego typu zakładach leczniczych (np. sanatoria), które nie wymagają żywienia dietetycznego, czyli diety leczniczej. Powinno ono spełniać wymagania racjonalnego żywienia każdego człowieka zdrowego.
Zasady racjonalnego żywienia znajdziesz tu:
http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=40
1.Cel diety
- zabezpieczenie zapotrzebowania na energię i wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu;
- utrzymanie należnej macy ciała i zachowanie zdrowia;
2. Charakterystyka diety
W diecie tej, spełniającej wszystkie wymagania racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, dozwolone są wszystkie techniki obróbki termicznej potraw (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie tradycyjne, na ruszcie lub rożnie), preferuje się jednak techniki minimalizujące podaż tłuszczu, zwłaszcza nasyconego.
Dozwolone są wszystkie techniki zagęszczania potraw (zawiesina, zasmażka, podprawa zacierana), nie zaleca się jednak zasmażek II i II stopnia (tych, w których mąka z tłuszczem ulegają znacznemu zrumienieniu);
Dozwolona jest podaż wszystkich produktów i potraw, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, ważna jest różnorodność pokarmów i technik ich przygotowywania, co pomaga w zapewnieniu ustrojowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy także zwracać uwagę na ilość przyjmowanych pokarmów w odniesieniu do intensywności aktywności fizycznej (jak wiadomo w szpitalu jest ona zmniejszona), z tego samego względu zaleca się ograniczenie potraw ciężko strawnych i wzdymających, jeśli powodują dolegliwości dyspeptyczne (objawy pełności, wzdęcia, odbijanie);
Dozwolone są 3 posiłki dziennie, ale zaleca się raczej 4 a nawet 5.
3.Założenia diety
Za podstawę diety przyjęto normy dla kobiet i mężczyzn o małej aktywności fizycznej, opracowane przez prof. dr. hab. Ś. Ziemiańskiego - IŻŻ z 1994 r.
Energia – 2300-2400 kcal (kaloryczność waha się w zależności od masy ciała i rodzaju oraz nasilenia aktywności fizycznej - dla osób wyniszczonych i rekonwalescentów będzie ona wyższa)
Białko - 80 g (stanowi 13 % dziennego zapotrzebowania energetycznego)
Tłuszcz – 45 g (30% zapotrzebowania na energię)
Węglowodany – 325g (57% zapotrzebowania na energię)
Błonnik pokarmowy - 25-40 g
Instytut Żywności i Żywienia opracował przeciętną ilość 2600 kcal dla chorych z należną masą ciała i 4 warianty pozwalające na modyfikacje diety w kierunku:
- zmniejszenia kaloryczności do 2300-2400 dla pacjentów z nadwagą
- zwiększenia wartości energetycznej dla pacjentów z niedoborem masy ciała – 2800-3000 kcal
Wariant 1 – zmniejszenie kaloryczności w stosunku do podstawowej racji pokarmowej do 2000 kcal;
Uzyskujemy to poprzez zmniejszenie ilości grup: I, II, III, IV, V, VI, VII oraz XII
Wariant 2 – zmniejszamy kaloryczność, ale tylko do 2300 kcal, robimy to podobnie jak w 1 wariancie z tych samych grup, z tą różnicą że ograniczenia dotyczą mniejszych ilości.
Wariant 3 - zwiększamy ilość kalorii do 2800, robimy to wzrostem ilości pieczywa z grupy I nawet o 95 g.
Wariant 4 – zwiększamy kaloryczność diety do 3000 kcal, a osiągamy to poprzez zwiększenie ilości grup: I, IV, V, IX, X i XII
Tutaj znajdziesz produktów na 12 grup:
http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=39
Post został pochwalony 0 razy
|
|