Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 

Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Diety stosowane w chorobie Żywienie w niewydolności układu krążenia
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Śro 18:07, 29 Mar 2006
Autor Wiadomość
Ciupa
Starszy szeregowy



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

Temat postu: Żywienie w niewydolności układu krążenia

Żywienie w niewydolności układu krążenia :

1.Stosujemy dietę łatwo strawną z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych,

---->http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=46

2.Podaż kalorii powinna znajdować się w przedziale 1500-2000 kcal,

3.Białko - podajemy w normie fizjologicznej :1-1,5 g / kg należnej masy ciała,
pokrywa to 13-14% dziennego zapotrzebowania na białko,

4.Tuszcze - ulegają ograniczeniu do 25% dziennego zapotrzebowania , szczególną uwagę zwracamy na jakość tłuszczu wskazany jest tłuszcz pochodzenia roślinnego i rybi - NNKT ,
---->http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=45,
natomiast ograniczeniu ulega tłuszcz zwierzęcy - NKT
---->http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=42

5.Węglowodany – uzupełniają podaż energii, eliminujemy cukry rafinowane , powodują one procesy fermentacji w jelitach (nadmiar gazów uciska na przeponę, co powoduje ucisk na serce)

6.Witaminy i składniki mineralne:

-zwiększamy podaż witaminy C – pomidory, truskawki, poziomki, żurawiny, czarna i czerwona porzeczka, owoce cytrusowe, kwaśne jabłka, pietruszka , koperek, ziemniaki,
-zwiększamy podaż witamin z grupy B – cielęcina, wieprzowina, mleko, jaja, ryby, kasze,
-zwiększamy podaż potasu – soki pomidorowe, owoce , ziemniaki gotowane w łupinkach, kasza, soja,
-zmniejszamy podaż sodu – pieczywo, konserwy, sery żółte, sery topione, wędliny , zupy koncentraty, dania w proszku,

7.Dieta niskosodowa,

8. Płyny ograniczamy do 1 litra na dobę ,


Klasyfikacja diet niskosodowych:

A) Dieta bezsolna :
podaż sodu do 50 mg – osiągalna tylko przy stosowaniu diet specjalnych : ziemniaczana , owocowa,

B) Dieta ubogosolna :
Podaż sodu do 400 mg = około 1 g. soli kuchennej , osiągamy dzięki:
*rezygnacji z solenia potraw – ziemniaków , zupy,
*wykluczenie potraw uzyskujących sód w procesach technologicznych np.:
chleb, sery żółte, wędliny, konserwy ,

C) Dieta niskosodowa:

podaż w granicach 400-1200 mg = około 3 g. soli kuchennej,


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin