Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: Żywienie w niewydolności układu krążenia |
|
|
Żywienie w niewydolności układu krążenia :
1.Stosujemy dietę łatwo strawną z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych,
---->http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=46
2.Podaż kalorii powinna znajdować się w przedziale 1500-2000 kcal,
3.Białko - podajemy w normie fizjologicznej :1-1,5 g / kg należnej masy ciała,
pokrywa to 13-14% dziennego zapotrzebowania na białko,
4.Tuszcze - ulegają ograniczeniu do 25% dziennego zapotrzebowania , szczególną uwagę zwracamy na jakość tłuszczu wskazany jest tłuszcz pochodzenia roślinnego i rybi - NNKT ,
---->http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=45,
natomiast ograniczeniu ulega tłuszcz zwierzęcy - NKT
---->http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=42
5.Węglowodany – uzupełniają podaż energii, eliminujemy cukry rafinowane , powodują one procesy fermentacji w jelitach (nadmiar gazów uciska na przeponę, co powoduje ucisk na serce)
6.Witaminy i składniki mineralne:
-zwiększamy podaż witaminy C – pomidory, truskawki, poziomki, żurawiny, czarna i czerwona porzeczka, owoce cytrusowe, kwaśne jabłka, pietruszka , koperek, ziemniaki,
-zwiększamy podaż witamin z grupy B – cielęcina, wieprzowina, mleko, jaja, ryby, kasze,
-zwiększamy podaż potasu – soki pomidorowe, owoce , ziemniaki gotowane w łupinkach, kasza, soja,
-zmniejszamy podaż sodu – pieczywo, konserwy, sery żółte, sery topione, wędliny , zupy koncentraty, dania w proszku,
7.Dieta niskosodowa,
8. Płyny ograniczamy do 1 litra na dobę ,
Klasyfikacja diet niskosodowych:
A) Dieta bezsolna :
podaż sodu do 50 mg – osiągalna tylko przy stosowaniu diet specjalnych : ziemniaczana , owocowa,
B) Dieta ubogosolna :
Podaż sodu do 400 mg = około 1 g. soli kuchennej , osiągamy dzięki:
*rezygnacji z solenia potraw – ziemniaków , zupy,
*wykluczenie potraw uzyskujących sód w procesach technologicznych np.:
chleb, sery żółte, wędliny, konserwy ,
C) Dieta niskosodowa:
podaż w granicach 400-1200 mg = około 3 g. soli kuchennej,
Post został pochwalony 0 razy
|
|