Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: Na wiosnę |
|
|
Na wiosnę brakuje nam wielu witamin oraz składników mineralnych skarżymy się również na brak energii oraz znaczny spadek nastroju, jest tylko jedna rzecz na jakiej brak nie możemy się skarżyć, mowa tu o tkance tłuszczowej. Na rynku pojawia się coraz więcej preparatów wielowitaminowych które mają nam zagwarantować witalność na całe lata. Na pewno nie wyrządzą one szkody naszemu organizmowi , ale należy zdawać sobie sprawę że ich skuteczność nie dorównuje efektywności dobrze zbilansowanej diety.
Zmieniamy nawyki żywieniowe:
Zmiana nawyków żywieniowych nie jest tak trudna jak by się to mogło wydawać.
Zaczynamy od przeanalizowania swojego dotychczasowego sposobu żywienia , pomocne w tym może być prowadzenie dzienniczka w którym będziemy zapisywali wszystko co spożyliśmy danego dnia (łącznie z cukierkiem którym poczęstowała nas koleżanka z pracy ) .
Każdego dnia sprawdź swój jadłospis porównując go z 9 zasadami racjonalnego żywienia
( 9 zasad racjonalnego żywienia ------>http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=40 )
1. Jedz regularnie co najmniej 3 posiłki dziennie, każdy dzień rozpoczynając od śniadania.
-Pamiętaj że śniadanie jest podstawowym i najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia,
-występuje po długiej przerwie nocnej i powinno być spożyte nie później niż godzinę po przebudzeniu,
-jest źródłem energii bez którego trudniej jest nam się skoncentrować i zacząć aktywnie dzień,
-nie jedzenie śniadań powoduje obniżenie podstawowej przemiany materii (PPM) , w efekcie czego wszystko co zjemy później trudniej przerobi się w energie a łatwiej zmagazynuje w postaci tkanki tłuszczowej,
- organizm który nie dostał na śniadanie odpowiedniej puli energii upomina się o nią podczas obiadu bądź podczas kolacji, prowadzi to do przejadania się oraz dostarczania organizmowi większej ilości kalorii niż gdyby śniadanie zostało zjedzone ( osoby nie jedzące śniadań częściej są otyłe )
- kiedy dopadnie nas głód po tak długiej przerwie wtedy najczęściej sięgamy po cukry proste - one najszybciej oszukają nasz głód oraz są najłatwiej dostępne, niestety nie dostarcza naszemu organizmowi uczucia sytości i energii na długo ,
- prawidłowe śniadanie powinno zawierać:
. źródło węglowodanów złożonych – pieczywo pełnoziarniste , płatki śniadaniowe...
.białko zwierzęce - jaja, wędliny, sery ,
.warzywa, owoce - na wiosne jest ich najwiekszy wybór
.mleko i pochodne
.napój – kawa zbożowa, herbata z cytryna...
- prawidłowy obiad powinien zawierać :
(2 dania czasami również 3 gdy 2 nie pokrywają zapotrzebowania energetycznego )
pierwsze danie = zupa
drugie danie :
.produkt białkowy zwierzęcy – mięso, sery, jaja, suche nasiona roślin strączkowych
.węglowodany skrobiowe - ziemniaki, kasza , makaron, ryż,
.warzywa na ciepło
.surówka
.napój
trzecie danie = deser
- prawidłowa kolacja powinna zawierać :
obowiązują te same zasady jak przy śniadaniu , jednak lepiej jest gdy jest zrobiona na ciepło
Pomiędzy posiłkami nie należy „ podiadać” , niektórym trudno jest wytrwać przy jadłospisach rozłożonych na 5 posiłków wtedy watro pokusić się o dodanie drugiego śniadania oraz podwieczorku (należy jednak pamiętać aby zmniejszyć wtedy podaż pobieranych kcal z głównych posiłków ) .
Jako drugie śniadanie oraz podwieczorek proponuje się :
musy owocowe, koktajle owocowo- warzywne , mleczno – owocowe, mleczno –warzywne, jogurty naturalne (owocowe ) z dodatkiem otrąb , płatków śniadaniowych, owoców suszonych, owoce, warzywa, kanapki z pieczywa półcukierniczego, ...
cd nastąpi
Post został pochwalony 0 razy
|
|