Zombie
Szeregowy
Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Temat postu: 8. Dieta niskobiałkowa |
|
|
DIETA NISKOBIAŁKOWA ma zastosowanie w schorzeniach nerek i wątroby, które są połączone z ich niewydolnością. O zastosowaniu tej diety ZAWSZE DECYDUJE LEKARZ!!. Dieta ta jest również stosowana przy chorobach reumatoidalnych.
ZADANIA I CEL DIETY
* Jej zadaniem jest niwelowanie nadmiernego wytwarzania się toksycznych dla organizmu substancji pochodzących z przemiany białkowej.
* Dieta ma ochraniać narządy zaatakowane chorobą.
* Dieta ta ma zapobiegać stanom niewydolności narządów i stanom śpiączki.
* Powinna utrzymać, w miarę możliwości, dobry stan odżywienia pacjenta poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości białka i innych składników odżywczych w stosunku do zapotrzebowania człowieka zdrowego.
* Jest to dieta indywidualna, ilość białka jest zależna od tolerancji pacjenta
Ścisłej kontroli podlega:
=> ilość oraz jakość spożywanego białka
=> ilość wypijanych płynów
=> podaż elektrolitów: sodu, potasu, wapnia i fosforu
ZASADY DIETY
Przy niewydolności nerek ograniczeniu ulega białko i energia jest uzupełniana przez wysokoenergetyczne produkty tłuszczowe i węglowodanowe. W skrajnych przypadkach białko eliminuje się całkowicie. Przy niewydolności wątroby ogranczeniu ulegają tłuszcze, w tym przypadku głównym źródłem energii są węglowodany.
W diecie tej charakterystyczne jest to, iż białko ograniczone jest do granic tolerancji przez pacjenta. Podaż białka musi być pod ścisłą kontrolą, żeby nie dopuścić do uszkodzenia nerek i wątroby tak jak i nie dopuścić do ujemnego bilansu azotowego, który może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.
Energia
Kaloryczność musi być zgodna z zapotrzebowaniem organizmu chorego, aby nie dopuszczać do niedoborów energetycznych. Przyjmuje się około 35 kcal na kilogram należnej masy ciała na dobę, wychodzi to około 2000-2500 kcal
Białko
Jego ilość jest ustalana indywidualnie, ponieważ jest to zależne od jednostki chorobowej i tolerancji. A tolerancja na białko zmienia się w czasie trwania choroby. Przyjęte są dwa przedziały podaży białka:
1. 40 - 50 g na dobę to jest 0,6 - 0,7 g na kilogram należnej masy ciała.
2. 20 - 30 g na dobę to jest poniżej 0,5 g na kilogram należnej masy ciała.
Mimo małej ilości białka, powinno ono w 75% pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli to białko o wysokiej wartości biologicznej np.:
- chude mleko
- kurczak i indyk bez skórki
- chudy twaróg
Konieczne jest tutaj ograniczenie białka roślinnego, np. poprzez wprowadzenie pieczywa bezbiałkowego. Ważną zasadą jest to, iż produkty białkowe powinny być spożywane z produktami węglowodanowymi
Tłuszcze
W chorobach nerek nie ulegają ograniczeniom. Zalecane są tłuszcze pochodzenia roślinnego i pochodzące od ryb morskich. W chorobach wątroby jest kontrolowana jakość i ilość tłuszczów.
Węglowodany
Przy drugim wariancie podaży białka, produkty zbożowe muszą być go pozbawione. W tym przypadku wykorzystywane jest pieczywo (pieczywo bezbiałkowe) z dodatkiem skrobii ziemniaczanej lub pszennej, dotyczy to także innych potraw. Skrobia ziemniaczana i pszenna są prawie pozbawione białka. Bez takiej modyfikacji, produkty roślinne takie jak ziemniaki, produkty zbożowe, warzywa i owoce przekraczają dzienny limit białka
Składniki mineralne
Sód
W większości diet niskobiałkowych stosowane są ograniczenia ilości sodu. Mają tu zastosowanie diety niskosodowe. http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=47
Potas
Często podaż tego pierwiastka ogranicza się do połowy zapotrzebowania, czyli do około 1500 - 2000 mg. Ograniczenie potasu w diecie jest trudne, ponieważ jest to pierwiastek występujący w większości produktów roslinnych i zwierzęcych. Zabiegiem zmniejszającym ilość potasu, jest gotowanie bardzo rozdrobnionych ziemniaków i większości warzyw w dużej ilości wody, kilkakrotnie wodę zmieniając.
Wapń i Fosfor
Dąży się do do utrzymania w diecie wysokiego poziomu wapnia a możliwie niskiego poziomu fosforu. Jest to trudne, ponieważ produkty zawierające dużo wapnia, z reguły są też zasobne w fosfor. W tym wypadku stosuje się preparaty wapnia.
Żelazo
Diety niskobiałkowe charakteryzują się tym, iż nie pokrywają dziennego zapotrzebowania na żelazo. Dostarczają one około 7 - 10 mg na dobę przy normie 12 - 15 mg na dobę.
Witaminy
Dieta powinna być uzupełniana preparatami witaminowymi.
Płyny
Podawane płyny muszą byc pod ścisłą kontrolą i na ogół się je ogranicza.
Uwagi technologiczne
W żywieniu zbiorowym dieta ma charakter łatwo strawny. Produkty poddaje się obróbce termicznej, rozdrobnieniu i przecieraniu. Często w celu spulchniania potraw dodaje się białko jaja. Nie stosuje się smażenia potraw ano duszenia tradycyjnego. Dozwolone jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii bądź pergaminie bez dodatku tłuszczu. Do zagęszczania potraw stosuje się zawiesiny z mąki i śmietany, mleka, kefiru lub jogurtu. Tłuszcz dodawany jest na surowo i może to być masło lub olej. Nie stosuje się soli, żeby zakwasić potrawy można stosować dodatek soku z cytryny, kwasku cytrynowego i kwaśnego mleka. Można stosować wszystkie przyprawy ziołowe świeże lub suszone. Nie należy stosować przypraw przygotowywanych na bazie soli kuchennej np. Vegeta.
Post został pochwalony 0 razy
|
|