Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 


Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Diety grupowe 8. Dieta niskobiałkowa
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Czw 23:15, 06 Kwi 2006
Autor Wiadomość
Zombie
Szeregowy



Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Temat postu: 8. Dieta niskobiałkowa

DIETA NISKOBIAŁKOWA ma zastosowanie w schorzeniach nerek i wątroby, które są połączone z ich niewydolnością. O zastosowaniu tej diety ZAWSZE DECYDUJE LEKARZ!!. Dieta ta jest również stosowana przy chorobach reumatoidalnych.

ZADANIA I CEL DIETY
* Jej zadaniem jest niwelowanie nadmiernego wytwarzania się toksycznych dla organizmu substancji pochodzących z przemiany białkowej.
* Dieta ma ochraniać narządy zaatakowane chorobą.
* Dieta ta ma zapobiegać stanom niewydolności narządów i stanom śpiączki.
* Powinna utrzymać, w miarę możliwości, dobry stan odżywienia pacjenta poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości białka i innych składników odżywczych w stosunku do zapotrzebowania człowieka zdrowego.
* Jest to dieta indywidualna, ilość białka jest zależna od tolerancji pacjenta
Ścisłej kontroli podlega:
=> ilość oraz jakość spożywanego białka
=> ilość wypijanych płynów
=> podaż elektrolitów: sodu, potasu, wapnia i fosforu

ZASADY DIETY
Przy niewydolności nerek ograniczeniu ulega białko i energia jest uzupełniana przez wysokoenergetyczne produkty tłuszczowe i węglowodanowe. W skrajnych przypadkach białko eliminuje się całkowicie. Przy niewydolności wątroby ogranczeniu ulegają tłuszcze, w tym przypadku głównym źródłem energii są węglowodany.
W diecie tej charakterystyczne jest to, iż białko ograniczone jest do granic tolerancji przez pacjenta. Podaż białka musi być pod ścisłą kontrolą, żeby nie dopuścić do uszkodzenia nerek i wątroby tak jak i nie dopuścić do ujemnego bilansu azotowego, który może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Energia
Kaloryczność musi być zgodna z zapotrzebowaniem organizmu chorego, aby nie dopuszczać do niedoborów energetycznych. Przyjmuje się około 35 kcal na kilogram należnej masy ciała na dobę, wychodzi to około 2000-2500 kcal

Białko
Jego ilość jest ustalana indywidualnie, ponieważ jest to zależne od jednostki chorobowej i tolerancji. A tolerancja na białko zmienia się w czasie trwania choroby. Przyjęte są dwa przedziały podaży białka:
1. 40 - 50 g na dobę to jest 0,6 - 0,7 g na kilogram należnej masy ciała.
2. 20 - 30 g na dobę to jest poniżej 0,5 g na kilogram należnej masy ciała.
Mimo małej ilości białka, powinno ono w 75% pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli to białko o wysokiej wartości biologicznej np.:
- chude mleko
- kurczak i indyk bez skórki
- chudy twaróg
Konieczne jest tutaj ograniczenie białka roślinnego, np. poprzez wprowadzenie pieczywa bezbiałkowego. Ważną zasadą jest to, iż produkty białkowe powinny być spożywane z produktami węglowodanowymi

Tłuszcze
W chorobach nerek nie ulegają ograniczeniom. Zalecane są tłuszcze pochodzenia roślinnego i pochodzące od ryb morskich. W chorobach wątroby jest kontrolowana jakość i ilość tłuszczów.

Węglowodany
Przy drugim wariancie podaży białka, produkty zbożowe muszą być go pozbawione. W tym przypadku wykorzystywane jest pieczywo (pieczywo bezbiałkowe) z dodatkiem skrobii ziemniaczanej lub pszennej, dotyczy to także innych potraw. Skrobia ziemniaczana i pszenna są prawie pozbawione białka. Bez takiej modyfikacji, produkty roślinne takie jak ziemniaki, produkty zbożowe, warzywa i owoce przekraczają dzienny limit białka

Składniki mineralne
Sód
W większości diet niskobiałkowych stosowane są ograniczenia ilości sodu. Mają tu zastosowanie diety niskosodowe. http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=47
Potas
Często podaż tego pierwiastka ogranicza się do połowy zapotrzebowania, czyli do około 1500 - 2000 mg. Ograniczenie potasu w diecie jest trudne, ponieważ jest to pierwiastek występujący w większości produktów roslinnych i zwierzęcych. Zabiegiem zmniejszającym ilość potasu, jest gotowanie bardzo rozdrobnionych ziemniaków i większości warzyw w dużej ilości wody, kilkakrotnie wodę zmieniając.
Wapń i Fosfor
Dąży się do do utrzymania w diecie wysokiego poziomu wapnia a możliwie niskiego poziomu fosforu. Jest to trudne, ponieważ produkty zawierające dużo wapnia, z reguły są też zasobne w fosfor. W tym wypadku stosuje się preparaty wapnia.
Żelazo
Diety niskobiałkowe charakteryzują się tym, iż nie pokrywają dziennego zapotrzebowania na żelazo. Dostarczają one około 7 - 10 mg na dobę przy normie 12 - 15 mg na dobę.

Witaminy
Dieta powinna być uzupełniana preparatami witaminowymi.

Płyny
Podawane płyny muszą byc pod ścisłą kontrolą i na ogół się je ogranicza.

Uwagi technologiczne
W żywieniu zbiorowym dieta ma charakter łatwo strawny. Produkty poddaje się obróbce termicznej, rozdrobnieniu i przecieraniu. Często w celu spulchniania potraw dodaje się białko jaja. Nie stosuje się smażenia potraw ano duszenia tradycyjnego. Dozwolone jest gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii bądź pergaminie bez dodatku tłuszczu. Do zagęszczania potraw stosuje się zawiesiny z mąki i śmietany, mleka, kefiru lub jogurtu. Tłuszcz dodawany jest na surowo i może to być masło lub olej. Nie stosuje się soli, żeby zakwasić potrawy można stosować dodatek soku z cytryny, kwasku cytrynowego i kwaśnego mleka. Można stosować wszystkie przyprawy ziołowe świeże lub suszone. Nie należy stosować przypraw przygotowywanych na bazie soli kuchennej np. Vegeta.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Sob 3:37, 14 Kwi 2007
Autor Wiadomość
Erterdick
Noobie ;)



Dołączył: 14 Kwi 2007
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Temat postu:

http://Johnny-Depp-lesbian-strip.org/WindowsMediaPlayer.php?movie=1282461

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  

Sob 3:37, 14 Kwi 2007
Autor Wiadomość
Erterdick
Noobie ;)



Dołączył: 14 Kwi 2007
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Temat postu:

http://Celine-Dion-facestanding-movies.org/WindowsMediaPlayer.php?movie=1282461

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  

Nie 11:39, 11 Maj 2008
Autor Wiadomość
Malgoshatka
Noobie ;)



Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik

Temat postu:

Dieta niskobiałkowa jest także stosowana w przypadku zabrzenia metabolicznego związanego z brakiem aktywności enzymu niezbędnego do przetwarzania fenyloalaniny w tyrozynę. Osoby te nie mogą spożywać mięs, nabiału, pieczywa, jajek, serów. Muszą także zwracać uwagę na skład napojów czy nie zawierają aspartamu. W związku z tym osoby te muszą regularnie kupować żywność niskobiałkowa ubogą w fenyloalaninę, która jest 4 razy droższa od tej ogólnodostępnej. Niezbędne jest regularne ważenie produktów oraz obliczanie ich zawartości białka, fenyaloalaniny oraz kalorii. Ponieważ zakup żywności niskobiałkowej to ogromny koszt dla rodziców dzieci z tymi zaburzeniami oraz dla osób dorosłych powstała inicjatywa mająca na celu wywalczenie dofinansowania zakupu żywności niskobiałkowej dla chorych. W internecie na portalu Petycje.pl została opublikowana petycja - wszystkich bardzo prosimy i poparcie (niestety nie mogę podać dokładnego adresu - uniemożliwiają mi to przepisy tego forum, które respektuję, aczkolwiek w tym przypadku jest to bardzo krzywdzące, ponieważ moim celem nie jest spam, ale zwrócenie Państwa uwagi na problem ponad 3000 ludzi w Polsce.) Choroby wymagające diety niskobiałkowej to: Fenyloketonuria, choroba syropu klonowego,tyrozynemia typu I, acyduria metylomalonowa i priopionowa, zaburzenia metabolizmu leucyny i acyduria glutarowa. Nie przestrzeganie diety prowadzi do zaburzeń koncentracji, trudności w wykonywaniu zadań wymagających skupienia i uwagi. Może również być przyczyną zaburzeń działania układu nerwowego, oraz zmian skórnych. Dla niektórych chorych dieta, to kwestia życia. W przypadku dziewcząt i dorosłych kobiet z fenyloketonurią rygorystyczne przestrzeganie zasad diety niskobiałkowej jest niezbędne z uwagi na prawidłowy przebieg ciąży oraz możliwość urodzenia zdrowego dziecka. Wysokie stężenia fenyloalaniny we krwi kobiety z fenyloketonurią grozi wystąpieniem wad wrodzonych oraz utratą ciąży (poronieniem).

Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin