Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 


Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Diety odchudzające rozpoczynamy gubienie kilogramów:D
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Czw 17:38, 23 Mar 2006
Autor Wiadomość
Ciupa
Starszy szeregowy



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

Temat postu: rozpoczynamy gubienie kilogramów:D

Witam! Skoro zdecydowałaś(eś) się przeczytać ten artykuł oznacza to, że obliczyłaś(eś) swoje BMI, wynik Cię zaniepokoił i w ramach walki o swoje zdrowie decydujesz sie na zmianę sposobu żywienia.
Jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów i nigdy już ich nie odzyskać, musimy nauczyć się kilku podstawowych zasad. Pierwszą i zarazem najważniejszą jest „dieta jako sposób na życie”, co oznacza że nas sposób odżywiania musimy zmodyfikować tak, aby dostarczał nam on wszystkich niezbędnych substancji a zarazem był smaczny i pozwalał nam na „drobne szaleństwa”.
Rozpoczynając naszą dietę musimy wyznaczyć sobie cel, mianowicie obliczamy naszą należną masę ciała- BMI (w przypadku osób otyłych sukcesem będzie osiągniecie BMI=27, natomiast u osób z nadwagą zmierza się do uzyskania BMI<=24, ).
Podejmując decyzje o rozsądnym odchudzaniu należy uzbroić się w cierpliwość, nie chcemy narażać organizmu na powikłania jakie może dawać odchudzanie więc decydujemy się na utratę 0,5-1kg. na tydzień co daje nam maksymalnie od 2 –4 kg. miesięcznie.
Aby osiągnąć taki efekt należy - usystemstyzować posiłki, nie podjadać między posiłkami!!, zmniejszyć spożycie tłuszczu w diecie, włączyć do naszego codziennego życia aktywność fizyczną


Sposoby zmniejszenia kalorycznośi pokarmów:

· Zmieniamy styl żywienia:

·jemy więcej warzyw i owoców- zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego który szybko daje uczucie sytości , ułatwia wypróżnianie(istotne przy zaparciach często występujących podczas odchudzania), również są cennym źródłem witamn i składników mineralnych, ich odpowiednia podaż przy odchudzaniu pomoże w uniknięciu ewentualnych niedoborów.

·stawiamy na produkty zbożowe-pieczywo razowe, kasze, ciemny ryż, płatki owsiane, otręby pszenne, mąki z grubego przemiału-produkty te są zalecane ze wzgledu na zawartośc błonnika który pęcznieje w żołądku i szybko daje uczucie sytości oraz dużą zawarość witamin i składników mineralnych.

·conajmniej 2 razy w tygodniu spożywamy chude ryby!!

· Wykorzystujemy technologie przyrządzania potraw sprzyjające ograniczeniu stosowania tłuszczu – gotowanie na parze,pieczenie w pergaminie, smażenie beztłuszczowe, grill, wok,

· Zmniejszamy ilości tłuszczu dodawanego do potraw -eliminujemy:sosy, zasmażki, zastępujemy tłuste produky chudymi np; do kawy zamiast śmietanki stosujemy mleko, do sałatek zamiast majonezu oliwę z oliwek lub jogurt naturalny,śmietanę jogurtem,

· Wybieramy produky o obniżonej zawartości tłuszczu: margaryny kubkowe, chude mleko ,chudy twaróg,chude mięso, chude wędliny,

· Unikamy produktów zawierających "ukryty tłuszcz": żółte sery, tłuste białe sery, pasztety, podroby, kremy do ciast, dania typu fast-food, chipsy


·Napoje-Jeśli już spożywamy soki owocowe lub warzywne to rozcieńczamy je z wodą, do herbaty oraz kawy stosujemy słodziki zamiast cukru białego, między posiłkami popijamy wodę mineralną niegazowaną (bez ograniczeńVery Happy) oraz herbatki ziołowe i herbatę zieloną (bez cukru).
Dla usprawnienia funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego na czczo pijemy wodę z cytryną bądz napar z suszonych śliwek.


.spożywamy posiłki małe objętościowo 5 xdziennie






UWAGA-jeśli ktoś chce sie zdecydować na bardziej rygorystyczne zbijanie wagi i włączyć dietę zawierającą poniżej 1500 kcal musi robić to pod kontrolą dietetyka!!


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Pią 12:39, 07 Lip 2006
Autor Wiadomość
Sol
Noobie ;)



Dołączył: 07 Lip 2006
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Temat postu: Podział owoców w zależności od:

Podział owoców w zależności od:
1. Wartości energetycznej do 40kcal w 100g:
Arbuzy, cytryny, gejfruty, melony, pomarańcze, truskawki, mandarynki.
2. Średnio energetyczne od 40 do 60 kcal:
Agrest, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czerśnie, gruszki, jabłka, maliny, morele, poziomki, wiśnie.
3. Wysoko energetyczne powyżej 60 kcal:
Banany, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone, śliwki węgierki, winogrona.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin