anna krasuska
Noobie ;)
Dołączył: 29 Mar 2006
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: katowice
|
Temat postu: nowotwory- rak płuc |
|
|
WIT.B – dawki bezpieczne
Stosując preparaty witaminowe uważaj, aby nie przekroczyć dozwolonej ilości witamin!
Ilość wystarczająca Ilość bezpieczna
Wit.B1 / tiamina 1,5 mg 50 mg
Wit.B2 / ryboflawina 1,7 mg 200 mg
Wit.B3 / niacyna 20 mg 35 mg
Wit.B6 / pirydoksyna 2 mg 100 mg
Wit.B12 / kobalamina 6 mcg 3000 mcg
Kwas foliowy / folacyna 400mcg 1000 mcg
CHOLESTEROL
Pożądany – poniżej 200 mg/dl
Granica ryzyka - 200 – 239 mg/dl
Wysokie ryzyko - powyżej 240 mg/dl
LDL
Optymalny.........-...............poniżej 100mg/dl
Dobry - 100 – 135mg/dl
Grupa ryzyka - 136 – 159mg/dl
Bardzo wysoki - powyżej 160mg/dl
HDL
Kobiety - 50mg/dl i powyżej
Mężczyźni - 40mg/dl i powyżej
RYZYKO MIAŻDŻYCY
Ogólny poziom cholesterolu do HDL nie powinien przekraczać 4,5
W WALCE Z RAKIEM
Wiele warzyw i owoców ma właściwości ochronne dla organizmu człowieka. Osłaniają komórki ustroju przed działaniem czynników rakotwórczych.
I tak np.
• Czosnek i cebula pobudzają układ immunologiczny do sprawniejszego działania,
• Zielona herbata jest źródłem polifenoli, które wykazują działanie ochronne dla górnego odcinka przewodu pokarmowego,
• Bób zawiera lektynę, która hamuje namnażanie się komórek nowotworowych w przypadku raka jelita grubego,
• Pomidory są bogate w likopen, który jest silnym antyoksydantem, wykazuje właściwości anty rakowe w przypadku raka prostaty, płuc i przewodu pokarmowego,
• Winogrona stanowią źródło resweratolu, który hamuje powstawanie raka w I fazie rozwoju- jeszcze na poziomie DNA,
• Działanie anty nowotworowe w raku jelit.
• Dieta bogata w kwas foliowy zmniejsza o 30% ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i odbytu. Kwasu foliowego należy szukać m.in. w karczochach (gotowanie na parze zmniejsza utratę tego cennego składnika), melonie kantalupa (ma charakterystyczny słodki zapach), i papai.
Coraz popularniejsze stają się kuracje ziołowe. Oczywiście nie są one w stanie odwrócić ani zatrzymać proces nowotworowy, ale mogą go w pewnym stopniu spowolnić. A skoro nie szkodzą organizmowi, może warto spróbować....
Preparaty ziołowe działają na dwa różne sposoby:
• Stymulują układ odpornościowy do wzmożonej pracy –w tej grupie znajdują się preparaty otrzymywane z aloesu i jeżówki purpurowej (echinacei),
• Bądź wspomagają regeneracje właściwych, zdrowych komórek- są to m.in. wyciągi z żeń-szenia, różańca górskiego, aralii mandżurskiej, cytryńca chińskiego
RAK PŁUC
W Polsce co roku na nowotwór płuc zapada 20 tys. ludzi, w USA blisko 170 tys.
Rak płuc jest główną przyczyną śmierci wśród 50-cio latków.
9/10 przypadków raka płuc jest następstwem palenia papierosów.
Dym tytoniowy zawiera ponad 4 tys. substancji, w tym ponad 60 wykazuje działanie rakotwórcze (benzopiren, substancje smoliste, radioaktywny węgiel, polon i rad)
Gen p53 w prawidłowych warunkach powstrzymuje namnażanie komórek nowotworowych. Gen ten łatwo uszkadza benzopiren zawarty w dymie tytoniowym.
OBJAWY
(% przypadków):
• Kaszel 40-75%
• Duszność 30-40%
• Ból w klatce piersiowej 25-40%
• Krwioplucie 15-35%
• Częste zapalenia płuc 15-25%
• Chudnięcie 40-50%
• Osłabienie ok.35%
• Brak łaknienia ok. 35%
• Gorączka ok.15%
Podstawowym badaniem w kierunku wykrycia raka płuc jest RTG i bronchoskopia
DIETA – ryby zawierają pewien aminokwas – taurynę, która hamuje proces twardnienia tętnic i zmniejsza ryzyko zgonu z powodu wylewu i zawału serca.
DIETA DLA MĘŻCZYZNY
W Finlandii przeprowadzono niedawno badania na grupie ochotników płci męskiej (wg American Journal of Clinical Nutrition).
Panowie, którzy często jedzą jabłka rzadziej zapadają na niektóre poważne choroby, i tak:
• O 60% rzadziej chorują na raka płuc,
• O 25% na astmę,
• O 20% na cukrzycę,
• Są też o 20% mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca,
Do ochrony Twojego organizmu wystarczy jedno jabłko dziennie!!!
Te niezwykłe właściwości jabłek naukowcy przypisują działaniu kwercytyny, która jest silnym przeciwutleniaczem. Substancja ta ma również działanie łagodzące w przebiegu alergii.
Kwercytyna poza jabłkami występuje również w cebuli (żółtej i czerwonej), brokułach, kapuście, jagodach, ciemnych winogronach i kabaczku.
Gotowanie ani zamrażanie produktów nie ma wpływu na zawartość kwercytyny.
Post został pochwalony 0 razy
|
|