Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 

Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Diety stosowane w chorobie Przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Pon 0:10, 15 Sty 2007
Autor Wiadomość
Ciupa
Starszy szeregowy



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice

Temat postu: Przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego – „colitis ulcerosa „

Przyczyny:
Choroba występuje zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Przyczyna choroby nie jest jeszcze dokładnie poznana, wiem jedynie, że mogą się do jej powstania przyczynić czynniki genetyczne ( gdy choroba wystąpiła u kogoś z rodziny), środowiskowe (żywienie, używki, stres) oraz immunologiczne (gdy układ odpornościowy człowieka zaczyna atakować zdrowe komórki jelita).

Objawy:
a) początkowo bardzo łagodne :
- podwyższona temperatura ciała, brak apetytu, śluzowate stolce,
- ubytek masy ciała,
- niedokrwistość,
b) w czasie zaostrzeń:
- bóle w jamie brzusznej z parciem na stolec,
- biegunki śluzowo krwawe prowadzące d o dużej utraty płynów, elektrolitów, białek, tłuszczu, krwi,
- znaczne osłabienie,


Jakie badania należy wykonać:
badania krwi – hemoglobina, żelazo, białka, OB,
badanie kału – na krew utajoną,
endoskopia –koloskopia z badaniem histopatologicznym (badanie jelita grubego z pobraniem wycinka tkanki do badań laboratoryjnych)
wlew kontrastowy jelita grubego, USG, RTG jamy brzusznej,

Powikłania:
-toksyczne rozdęcie okrężnicy perforacja jelita grubego
-rak jelita grubego
-niewydolność wątroby stwardniające
-zapalenie dróg żółciowych,
-kamica żółciowa,
-osteoporoza.

Leczenie:
Leczenie polega głównie na stosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz kortykosteroidów, w ciężkich przypadkach konieczna staję się hospitalizacja, stosowanie leków immunosupresyjnych oraz żywienie pozajelitowe. Przypadki oporne na leczenie kierowane są do zabiegów chirurgicznych.

Założenia i cel diety :
Stosujemy dietę łatwo strawną niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika pokarmowego , ze zwiększoną ilością białka oraz energii. Przy właściwej podaży witamin oraz składników mineralnych. Istotną sprawę stanowi utrzymanie należnej masy pacjenta.
Ochrona narządu przez zmniejszenie jego aktywności.


Tłuszcze: ograniczamy zarówno te pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego,
(mięso, wędliny, mleko, jaja, sery, masło, majonez)

Białko: zalecane w normach fizjologicznych,

Węglowodany:
unikać należy błonnika nierozpuszczalnego (pieczywo gruboziarniste, surowe owoce warzywa i cukrów prostych (słodycze, owoce), nie stosuje się sztucznych słodzików,

Uzupełniamy niedobory:

B- karoten-warzywa(marchew, dynia, nać pietruszki, koperek, )
Witamina B- cielęcina, wieprzowina, kurczaki, mleko w proszku odtłuszczone
Wapń-dozwolone oraz dobrze tolerowane produkty mleczne oraz ryby(najlepiej konserwy rybne zawierające ości), niektóre wody mineralne i masło.


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin