Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: Przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego |
|
|
Przewlekłe wrzodziejące zapalenie jelita grubego – „colitis ulcerosa „
Przyczyny:
Choroba występuje zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Przyczyna choroby nie jest jeszcze dokładnie poznana, wiem jedynie, że mogą się do jej powstania przyczynić czynniki genetyczne ( gdy choroba wystąpiła u kogoś z rodziny), środowiskowe (żywienie, używki, stres) oraz immunologiczne (gdy układ odpornościowy człowieka zaczyna atakować zdrowe komórki jelita).
Objawy:
a) początkowo bardzo łagodne :
- podwyższona temperatura ciała, brak apetytu, śluzowate stolce,
- ubytek masy ciała,
- niedokrwistość,
b) w czasie zaostrzeń:
- bóle w jamie brzusznej z parciem na stolec,
- biegunki śluzowo krwawe prowadzące d o dużej utraty płynów, elektrolitów, białek, tłuszczu, krwi,
- znaczne osłabienie,
Jakie badania należy wykonać:
badania krwi – hemoglobina, żelazo, białka, OB,
badanie kału – na krew utajoną,
endoskopia –koloskopia z badaniem histopatologicznym (badanie jelita grubego z pobraniem wycinka tkanki do badań laboratoryjnych)
wlew kontrastowy jelita grubego, USG, RTG jamy brzusznej,
Powikłania:
-toksyczne rozdęcie okrężnicy perforacja jelita grubego
-rak jelita grubego
-niewydolność wątroby stwardniające
-zapalenie dróg żółciowych,
-kamica żółciowa,
-osteoporoza.
Leczenie:
Leczenie polega głównie na stosowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz kortykosteroidów, w ciężkich przypadkach konieczna staję się hospitalizacja, stosowanie leków immunosupresyjnych oraz żywienie pozajelitowe. Przypadki oporne na leczenie kierowane są do zabiegów chirurgicznych.
Założenia i cel diety :
Stosujemy dietę łatwo strawną niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika pokarmowego , ze zwiększoną ilością białka oraz energii. Przy właściwej podaży witamin oraz składników mineralnych. Istotną sprawę stanowi utrzymanie należnej masy pacjenta.
Ochrona narządu przez zmniejszenie jego aktywności.
Tłuszcze: ograniczamy zarówno te pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego,
(mięso, wędliny, mleko, jaja, sery, masło, majonez)
Białko: zalecane w normach fizjologicznych,
Węglowodany: unikać należy błonnika nierozpuszczalnego (pieczywo gruboziarniste, surowe owoce warzywa i cukrów prostych (słodycze, owoce), nie stosuje się sztucznych słodzików,
Uzupełniamy niedobory:
B- karoten-warzywa(marchew, dynia, nać pietruszki, koperek, )
Witamina B- cielęcina, wieprzowina, kurczaki, mleko w proszku odtłuszczone
Wapń-dozwolone oraz dobrze tolerowane produkty mleczne oraz ryby(najlepiej konserwy rybne zawierające ości), niektóre wody mineralne i masło.
Post został pochwalony 0 razy
|
|